Mälestise nimi Altarimaal “Kolgata”, O. Fr. Möller? (Moeller) Guido Reni järgi,1887 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine kunstiväärtuslik ajastule iseloomulikus teostuses altarimaal historitsismiajast 19. sajandist

Kristust ristil kujutav traditsioonilise kompositsiooniga altarimaal kullatud raamis

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 69

Kirjandus

Körber M. Oesel einst und jetzt. Bd. 3. Arensburg, 1915, lk 125: Ueber das jetzige Altarblatt berichtet mir Sup. Winckler: “Zu der 1882 vom Orgelbauer Normann in Reval erbauten Orgel… kam 1887 noch ein neuer Altar und damit eine neue Zierde für die ohnehin durch Reichthum an schöner Ornamentik sich auszeichnende Kirche hinzu. Der Anstoss zum Bau des neuen Altars wurde dadurch gegeben, dass Herr Macker in Moskau die Liebenswürdigkeit hatte, der Kirche ein Altarbild, die von ihm gemalte Kopie der Kreuzigung von Guido Reni, zu schenken.
Kjellin, H. Die Kirche zu Karris auf Oesel und ihre Beziehungen zu Gotland. Lund 1928, lk 129-130: Innerhalb eines Holzrahmes ein grosses, oben rundbogiges Ölgemälde auf Leinwand, welches im J. 1887 von „Macker, Moskwa“, gemalt und geschenkt worden sein soll. Es ist eine Kopie der Kreuzigung Christi Guido Renis in der Pinakothek zu Bologna. Christus hängt am Kreuze. Maria steht links, Johannes der Evang. rechts, am Fussende de Kreutzes kniet Maria Magdalena. Der Rahmen graubemalt.

Materjal: lõuend, õli.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Hugo Macker, Tallinn
Mõõtmed: 245 x 145 cm (inventariseerimisandmeil, 1979), laius (valgusmõõt) 141 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): värvikihi kulumist, krakelüüri, Maarja pea juures väike rebend (kuuliauk); raamilt kullatis irdumas
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kaarja ülaosaga maal profileeritud kullatud raamis. Altarimaal telliti Valjala kiriku kaks aastat vanema altarimaali (1885) eeskujul asjaarmastajalt(?) kunstnikult Hugo Mackerilt (kooliõpetaja Rakveres, Tallinnas, hiljem ilmselt Moskvas; Valjala koguduse õpetaja A. E. Beateri sõber, vt. Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond. 1926, EELK Konsistooriumi arhiivis)