Mälestise nimi Piiblipuldikate, 19. saj (tekstiil, tikand, kalasoomused, brokaatnarmad)

Kunst, Materjal, Tekstiil, Objekt, Tekstiil, Kirikutekstiil.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaise käsitöökunsti ajastule iseloomulikult kujundatud näide historitsismiajast 19. sajandist

Peenelt tikitud Jumala Tallega piiblipuldikate mustast sametist

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 86

Kirjandus

H. Kjellin. Die Kirche zu Karris. Lund, 1928, lk. 136: Kanzelpultbezug aus schwarzem Sammet mit silbernen Tressen. In der Mitte ein teils aus kleinen übereinander gelegten silbernen Schuppen, teils in flacher Seidensstickerei ausgeführtes Lamm, welches auf einer aus silbernen Spiralfäden genähten Unterlage liegt. Von den Schwestern Frl. Erna u. Molly v. Müller zu Karrishof im J. 1843 geschenkt.

Materjal: samet, siidniit, puuvillane lõng, metallniit, kalasoomus.
Tehnika: õmmeldud, tikand, aplikatsioon.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 19. sajandi I pool (umbes 1843), ümberõmmeldud 20. sajandi II poolel
Mõõtmed: laius (servad erinevad) 80 ja 40 cm, pikkus koos narmastega 31 cm; narmad 9 cm (Konserveerimistööde kaardi andmeil, 2005)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeriti a. 2005 Ennistuskojas „Kanut“ (konservaator R. Paas, vt. Konserveerimistööde kaart, Muinsuskaitseametis). Tall ja võidulipp välja lõigatud vanemalt esemelt, aplikatsioonina mustale sametile traageldatud (Talle jalad ja pea tikitud beeži siidiniidiga rohekas-beezhile sametile, lipp tikitud metallniitidega; metallniidiks kuldne metalllint (0,5 mm), lipu vars – nüüdisaegne läikiv metalllint)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kasutatud materjalid: puuvillane samet, siidiniit, puuvillane niit, metallniit, kalasoomused (mereahven), metallniidid, narmad.
Algselt kantslipuldikate (Karja koguduse 1926. a. inventaariumis: üks kantsli puldi lina mustast sammetist hõbe tuttidega, mille peale tallekene väljaõmmeldud, prl. Erna ja Molli v. Möller’ide poolt kingitud 1842.a.; kantslipuldikattena äranimetatud ka 1936.a. inventaariumis (kinkimisaasta selle järgi – 1843)