Mälestise nimi Kodasoo mõisa teenijatemaja, 19.-20.saj.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kodasoo mõisa teenijatemaja on mõisaansamblisse kuuluva teenijate elamu iseloomulik näide, mis omab arhitektuurset väärtust võlvitud ruumide ja ajastuomaste hoonedetailide tõttu.

Kirjeldus

Kodasoo mõisa teenijatemaja on ühekorruseline kellerdamata kiviehitis. Hoone vundamendid on laotud murtud paekividest, ka seinad on murtud paekividest ja seest- ning väljastpoolt krohvitud. Hoonet ilmestavad võlvitud ruumid ning mitmeid ajalooliselt väärtuslikud detailid – peauks oma kõigi metalldetailidega, mõned siseuksed koos metallmanustega, esifassaadi aknad. Hoone on säilinud esialgses mahus.

Mälestis asub Harju maakonnas, Kodasoo külas, Kodasoo mõisa territooriumil, peahoone vastas.

Ajalugu

Kodasoo mõis on asutatud 1480. aasta paiku samanimelise küla kohale. Mõisal on aegade jooksul olnud mitmeid omanikke. 1769. aastal omandas selle Ernst Stael von Holstein, kes alustas mõisansambli rajamist. Mõisa teenijatemaja võib pärineda 18. sajandi lõpust. Detailid sellel hoonel võib aga dateerida 19. sajandi teise poolde ja 20. sajandi algusesse. 1880. aastate loendis on teenijatemaja juba olemas kui kivikatusega hoone. Pärast mõisa võõrandamist oli kasutati endist teenijatemaja meiereina, vaid kolm esikülje ruumi jäid eluruumideks.

Allikad

Ränd, S. (2001). eksperthinnang Harju maakonnas paikneva Kodasoo mõisakompleksis asuva endise teenijate maja ehitustehnilise seisundi kohta. Muinsuskaitseameti arhiiv A-4820
Rohtla, Nele, Riigov, Karmen ja Eiche, Virgo (2014). Muinsuskaitse eritingimused Kodasoo mõisa teenijatemaja, sepikoja ja kuivati restaureerimiseks. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-11692
Ernesaks, M. (1980). Harju rajoon, Kodasoo mõisa ajalooline õiend. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-402