Mälestise nimi Kodasoo mõisa sepikoda, 19.-20.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi kuuluva majandushoone näide.

Kirjeldus

Kodasoo mõisa sepikoda on väiksemahuline paekivist hoone, katus ja katusekonstruktsioonid on hoonesse sisse kukkunud. Osa puitosi on rippes toetudes seintele, osa on hoone sees maapinnal hunnikus. Avatäiteid pole, otsaviilus oleva ava ees on puidust latthingedega väike uks. Hoone paekivist laotud seinad on väga halvas olukorras, vuugivahed on tühjad, nurgad varisenud, otsaviilud on veel püsti, kuid esineb palju mõrasid. Vundament on halvas olukorras, pinnasesse vajunud.

Ajalugu

Kodasoo mõisa (saksa k Kotzum) on esimest korda mainitud 1485. aastal. Hermann Zoege järeltulijate valduses oli Kodasoo mõis paarsada aastat. 1694 müüs Otto Zoege mõisa oma võõrasema vennale, uus omanik ei olnud kuigi edukas valitseja ja nii renditi mõis välja paarikümneks aastaks. Mõis püsis siiski suguvõsas. Pöhjasõda laastas Kodasoo mõisa ja külasid, ellu jäi vaid 5 inimest. 1716.a. oli külas juba 11 inimest. Mõis käis kaua käest kätte. 1749. aastal omandas mõisa Adam Johann von Tiesenhausen.
Alates 1769. aastast oli mõis Sta?l von Holsteinide aadliperekonna valduses. 1857. aastast kuni 1919. aasta võõrandamiseni kuulus mõis von Rehbinderitele; selle viimane võõrandamiseelne omanik oli Alexander von Rehbinder.
1920 mõis sundvõõrandati, sama aasta sügisel avati Kodasoo mõisas 6-klassiline algkool. Hoones tegutses ka rahvamaja, siin asusid postkontori ruumid. 1975 suleti Kodasoo 8-klassiline kool. Hoone valdajaks jäi Kuusalu kolhoos. Eesti Vabariigi taasiseseisvumise järel oli mõis Kuusalu Vallavalitsuse omandis kuni see eraomandusse müüdi.

Mõisakompleksi kuulub rida kõrvalhooneid. Peahoone juures auringi ääres on ait, tall-tõllakuur ja küün, veidi eemal asuvad kuivati ja sepikoda.

Esitatud lisas nr 3.