Mälestise nimi Kolga mõisa peahoone, 1768.-1820. a

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Eesti suurima ja suurejoonelisema klassitsistliku mõisaansambli härrastemaja näide.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline hilisbarokse põhiosaga, tiibadel ja keskel tugevalt eenduvad kõrge portikusega 3-korruselised risaliidid . Kolmnurkfrontooniga suurejooneline keskrisaliit on kujundatud arkaadidele toetuva terrassrõduga ja läbi kahe korruse ulatuvate joonia sammastega. Kolmnurkfrontoonil Stenbockide vapp. Peahoone siseplaneering on säilinud. I korrusel asusid majapidamisruumid. 4- tahuline piilar jaotab peegellae ja kiviparkettpõrandaga keskse vestibüüli kaheks, tagumisest osast viib II korrusele Azuursete väljalõigetega paraadtrepp. Säilinud on mitmeid sisekujunduselemente: ukse baroksed piirdelauad, uksi jne. Hoone N-tiivas on klassitsistlike seinamaalingutega kodukabel. (EA)

Mälestise ajalugu

1230. aastatest kuni 1519. aastani kuulusid Kolga maad Gotlandi Roma tsistertslaste kloostrile. 1581. a läänistas Rootsi kuningas Johan III Kolga ulatuslikud ja maavaldused läksid De la Gardie´dele. 17. saj II poolel sai mõisa omanikuks krahv Gustav Otto Stenbock, kelle järglaste käes püsis mõis 20. sajandini. Tänapäeval kuulub Kolga mõis taas Stenbockidele.
Härrastemaja keldriruumid on ehitatud 1642. 1765-68 ehitati maja 2-korruseliseks, 1820 lisati tiibadele tugevalt eenduvad risaliidid ja kõrge portikus.
Kolga oli oma ca 50 000 hektariga Eesti suurim mõis