Mälestise nimi Altar altarivõrega, 17. saj, osaliselt 18. saj (puit, lubjakivi, tisleritöö)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti vanima puidust sakraalehitise kunstiväärtuslik sisustuselement; ruhnurootsi talupojakultuuri tunnismärk 17. ja 18. sajandist

Tammepuust altar lubjakivimensaga; ees väike nelinurkne altariaed põlvituspingiga

Mälestise ajalugu

Altari ja altariaia konserveeris, sh. loodis ja altariaia sokli pehkinud kattelaua asendas restauraator Tiit Villemsoo (1998). Uue kiriku ehitamisel 1912 võeti mensa kasutusele selle altaril., vana kiriku altarilauaks pandi pastor Zetterquistile saadetud postipaki laudadest kaas. 25. augustil 1999 toodi mensa algsesse asupaika tagasi (vt. aruanne restaureerimisaruanne Muinsuskaitseametis)

Aruanded

Aruanne putukatõrjetööd Ruhnu vanas puukirikus. Koostaja Tiit Villemsoo, Sirje Simson. Tallinn 1999 (MKA arhiivis)
Aruanne töödest Ruhnu puukirikus ajavahemikul 17.juuli - 14.august 2000. Koostaja Tiit Villemsoo. (MKA arhiivis)

Materjal: puit, lubjakivi.
Tehnika: tisleritöö, nikerdatud, raidtehnika, lihvitud.
Autor, valmistamise koht: tundmatud meistrid
Dateering: 17. sajand; altariaed osaliselt 18.-19. sajand
Mõõtmed: altar ca 136 x 79 cm, kõrgus (alustalalt) ca 84 cm; mensa 165, 5 – 166, 5 x 94, 5 – 97 cm, paksus ca 2,5 – 4 cm; altariaed: kogukõrgus (põrandalt) ca 103 cm, aia kõrgus 73 – 74 cm (siseküljelt ca 76 cm), esikülje pikkus ca 190, 5 cm, lõunakülje pikkus ca 135 cm, pealislaua laius 22, 5 – 23 cm, väravaklapi pikkus ca 105 cm, laius ca 21, 5 cm, põlvitusääre laius ca 14 – 15 cm, põlvituspingi plaat ca 54 x 28 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): altariaial kulumist, pragusid, kohati mardikkahjustust (tugevasti kahjustatud altariaia lõunapoolne pealislaud ja aia alumine SW nurk), alustalad osaliselt kõdunenud, väravaplangul põletusjälg
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altariaed osaliselt puusepatöö.
Altar tammepuust; mensa õhukesest ja tugevast Rootsi lubjakivist (Uppsala lade). Altariaed autentse laudpõrandaga, esikülje tahveldisel kolm silmusnelinurga kujundit, lõunaküljel lihtne profiilliistudega raamtahveldis, avatud põhjaküljel klappvärav. Altariaed praegusel kujul arvatavasti 19. sajandi keskpaigast (1859?); esikülg ja lõunakülg – tisleritöö (17.- 18. sajandi tahveldis; osaliselt 19. sajandil (?) parandatud, põhjakülg koos väravaklapiga – kohalik kunstipäratu puusepatöö.