Mälestise nimi Vapp, J.Martens, Ventspils, 1731 (puit, nikerdatud)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Puit, Objekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti vanima puidust sakraalehitise ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega, kunsti- ja kultuurilooväärtusega sisustuselement barokiajast 18. sajandist

Ventspilsi vürstliku puunikerdaja Johann Märtensi akantusäärisega vapi kujuline nimetahvel

Rõdurinnatisel

Muinsuskaitse all alates 1983 – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 271

Kirjandus

A. Tuulse. Runö gamla kyrka. Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis aastaraamat II. Stockholm, 1955, lk. 42: Vid läktarräcket var fästad en vapentavla av skuret trä, krönt av en krona och omgiven av ett akantusformat hjälmtäcke. På vapenfältet stod målat: „Johann. Märtens. Fürstlicher Bildhauer von Windau. 1737.“ /Möjligen identisk med snickaren Johann Mertens som omnämnes i Bauske under åren 1697-1708 (P. Campe, Lexicon liv- und kurländischer Baumeister, Bauhandwerker und Baugestalter von 1400-1850, Sthlm 1951, s. 191)/
F. J. Ekman. Beskrifning om Runö i Liffland. Tavastehus, 1847, lk. 143: Sluteligen må omnämnas ett litet i träd utskuret vapen, omgifvet af bilderverk och öfverst beprydt med en liten krona. Det är fästadt vid Läktaren och synes hafva blifvit gjordt blott för att förvara sin egen mästares namn; ty uti dess omålade fält finnas följande ord inskurne och med svart färg förtydligade: Johann. Märtens. Fürstlicher Bildhauer von Windau. 1737. HIRGE. W. Om denne bildhuggare förfärdigat Runö Kyrkas prediktstol, och till minne deraf upphängt sin namnsköld här, så eger okså predikstolen redan en ålder af 105 år.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: Johann Märtens, Ventspils
Mõõtmed: kõrgus 32 cm, laius ca 36, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kirje musta värviga: İOHANN·MÄRTENS FÜRST·LİCHER·BILT·HAŬER·VON WINDAŬ HİRGE·W= 1731
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): suleots kaski tipust murdunud, kilbil väikseid pragusid, paremal servas naelaauk
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vapi seos Ruhnu kirikuga teadmata; Johann Märtensile on omistatud kantslit; võimalik on vapi pärinemine Ruhnu all madalikule sõitnud laevalt