Mälestise nimi Kroonlühter kuue tulega, 18. saj? (kristall)

Kunst, Materjal, Kristall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega esinduslik barokkvalgusti, Eesti vanima puidust sakraalehitise ehe 18. sajandist

Kaherealine klassitsistlike obeliskidega kristallkroonlühter kuuele küünlale

Pikihoones läänepoolne

Aruanded

Ruhnu kivikiriku kroonühtri klaasosade rekonstrueerimise aruanne. Koostaja Mare Saar. 2003. (MKA arhiivis)

Materjal: kristallklaas, raud.
Tehnika: valatud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 18. sajand (?)
Mõõtmed: kõrgus ca 90 cm, Ø ca 90 cm, tüvise vahedetaili pikkus ca 24 cm, alumise ehistaldriku Ø ca 28 cm, alumise keraja detaili pikkus ca 18 cm, alumise haara pikkus ca 36, 5 cm, rasvataldriku Ø 15 cm, piibu sügavus ca 6, 5 cm, küünlapesa kõrgus ca 8 cm, pealt Ø ca 7, 5 cm, ülemise haara pikkus 30 cm, obelisk: pikkus 25, 5 cm, laius max ca 3, 3 cm, otsa Ø 2 cm. Riputusvarda kunstsepistatud osa pikkus ca 55 cm. Algsete küünlapesade kõrgus oli ca 9 cm ja ca 6 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): haarad markeeritud otstesse sissekriibitud rooma numbritega; ülemistele haaradele juurde kirjutatud tušikirjas number
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): algselt lõppesid kroonlühtri ülemise rea haarad obeliskidega (ainus säilinud obelisk koos hoiustatud uue kiriku käärkambris, koos mõne teise katkise detailiga). Kroonlühter rekonstrueeriti Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonnas kahele küünlareale (2002, meistrid Toomas Riisalu ja Heldur Pendla; vt. M. Saare. Ruhnu kivikiriku kroonlühtri klaasosade rekonstrueerimise aruanne, 2003; Muinsuskaitseametis); valmistatud uued küünlapesad ei taga küünlaile stabiilsust Kroonlühtril 60 eri suuruses lehekujulist tilgutit (12 suuremat on mõõtmetega ca 9 x 5 cm), 16 ovaaljat tilgutit (8 suuremat on mõõtmetega ca 6, 5 x 4 cm)
Alates 1912 kuni puukiriku taaspühitsemiseni 1999 paiknes kroonlühter Ruhnu uues kirikus; koguduse lahkumise järel rüüstati, 1990. aasta paiku varustati leitud juhuslike kristallripatsitega.