Mälestise nimi Laelühter kolme tulega, 17. saj? (klaas, messing)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega unikaalne valgusti, Eesti vanima puidust sakraalehitise ehe 19. sajandist

Silindrilise klaaskehamiga laelühter kolmele küünlale

Muinsuskaitse all alates 1983 – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 268

Kirjandus

H. T. Helsingfors Tidningar nr. 219, 22. 09. 1863: Från Runö... pastor Ylander, är kyrkoherde, berättas med varm erkänsla, att vår aktade landsman, hr. assessor G. F. von Böningh i Reval, ihågkommit öns kyrka med vackra föräringar. En femarmad ljusstake af brons, en stor ljuskrona af kristall och messing, en stor, i olja väl utförd altartafla med ram, föreställande Christus i Gethsemane...

Materjal: klaas, messing.
Tehnika: puhutud, valatud, trugitud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 19. sajandi keskpaik
Mõõtmed: kõrgus ca 88 cm, klaasnõu sügavus ca 35 cm, Ø alt 18 cm (suuet ümbritseva messingvõru laius 1, 7 cm), ülevalt ca 28, 5 cm haara pikkus ca 13 cm, rasvataldriku Ø ca 5, 5 cm, küünlapesa kõrgus ca 4 cm, suudme Ø 3 cm, keskmise võru Ø ca 40, 5 cm (laius 0, 7 cm), ülemise võru Ø ca 15, 5 cm (laius 1, 7 cm)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): klaasis pindmine pragu, messingosad oksüdeerunud, lamp(?) alt keskelt ja algsed kristalltilgutid puudu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): rasvataldrikuis 8 ripatsiava. Lühtri arvatav algne kuju on jäädvustatud August Pulsti joonisel a. 1921 (vt. pilt vasakul). Konserveeritud ja renoveeritud 1999 (Jaan Märss, Eesti Kunstiakadeemia klaasiosakond; kristalltilgutid uusaegsed, v.a. 9 detailist koosnev kett keskel (pikkus ca 35 cm; suured tilgutid: Ø 4, 5 cm; ovaal ca 8, 8 x 5 cm). Laelühter on 17. sajandi tüüpi, kuid pärineb 19. sajandi keskpaigast, olles kirikule koos altaripildiga kingitud assessor õuenõunik Gustav Fredrik (von) Böning(h)i poolt 1859