Mälestise nimi Peaukse lukk, kohalik meister, 1710 (raud, sepis)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Ehitis, Hoone, Uks.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne näide barokiaegsest kohalikust raudsepisest, Eesti vanima puidust sakraalehitise oluline kunstiväärtuslik detail 18. sajandist

Ühepoolse võtmeauguga, kaetud võtmekojaga piklik vanemat tüüpi põrklukk

Materjal: raud.
Tehnika: sepistatud.
Autor, valmistamise koht: kohalik tundmatu meister
Dateering: 1710
Mõõtmed: lukk ca 13 x 34, 5 cm, võtmekilp 11, 5 x 7 cm, käepide: pikkus 16 cm, kõrgus 5 cm, roseti laius ca 5 cm, nuppkäepide: kõrgus ca 9, 5 cm, Ø ca 7 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): lukuplekil: S JOЄ(?) 1710
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lea Täheväli poolt kunstnik Tõnu Laugule 1994 restaureerimiseks antud lukk leiti Ruhnu koguduse poolt üles firmast „Adavere Sepad“; Muinsuskaitse Inspektsiooni tellimusel restaureeriti Rein Mõtuse poolt 1998 sügisel (vt. Ruhnu kiriku luku konserveerimisaruanne Muinsuskaitseametis), sh. valmistati koopiad puuduvaist uksekäepidemest, lukukojast ja võtmekilbist, tehti kaks võtit (pikkus 18, 5 cm). Paigaldati 1999. Lukk on töökorras.