Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19. saj lõpp või 20. saj algus (messing, valatud, trugitud, monteeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine tüüpiline ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandi lõpust või 20. sajandi alguses

Väga levinud tüüpi nn. romaani stiilis kroonlühter Tartu ettevõtja Eduard Drossi tootevalikust

Idapoolne

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 25

Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi toodangu hulka - 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 19

Tehnika: valatud, pressitud, monteeritud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajand (tõenäoliselt 19. sajandi III veerand)
Mõõtmed: kõrgus ca 120 cm (kõrgus tipmise detailini ca 105 cm), Ø ca 100 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, kullatis mahakulunud, kaks ülemise rea rasvataldrikut ja küünlapesa puudu (asendatud puidust järele tehtutega, pronksvärviga), ehisdetailid puudu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kaherealine kroonlühter (kummaski reas 6 haara); algselt tipnes kroonlühter kuue õiekujulise ehisdetailiga. Kroonlühter sai purustusi 1944. sügisel sõjas ja parandati kiriku sõjajärgse remondi käigus tõenäoliselt toonase kirikumehe poolt (andmed Jämaja koguduse toimikust EELK Konsistooriumi arhiivis). Seadistatud elektrivalgustusele (juhtmed kinnitatud metallklambritega).