Mälestise nimi Kroonlühter kuue tulega, 19. saj, eklektika (pronks, messing, valatud)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

kujundusega valgusti historitsismiajast 19. sajandist

Õite ja akantuslehtedega kaunistatud üherealine kroonlühter

kooris

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 257

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kroonlühtrisi on Valjala kirikus 3… Kõigevähem, 6aruline, on detsembri kuus 1888. aastal Saaremaa Konsistooriumi presidendi Carl von Poll’i, Wõhnja mõisa omaniku poolt, tema õe Adele von Vietinghof’i, Jööri mõisa omaniku, mälestuseks kingitud, kes 21.I 1888. aastal oli surnud.

Tehnika: valatud, stantsitud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö
Dateering: 19. sajandi viimane veerand (umbes 1888)
Mõõtmed: kõrgus ca 85 cm, Ø ca 62 cm, rasvataldriku Ø ca 8 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti oksüdeerunud (patineerunud), väheselt deformatsioone, kullatis kulunud, pronksvärviga üle värvitud, kristalltilgutid puudu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): üherealine kroonlühter kuue haaraga, ülal 6 kuueharulise õiekese kujulist ehisdetaili; varre keskosas 3 kuueharulist suuremat rosetti ja 3 (allapoole pööratud) akantuslehte. Algselt kullatud, kristalltilgutitega (rasvataldrikuis riputusavad); rasvataldrikud 10-harulise roseti kujulised. Seadistatud elektrivalgustusele (juhtmed seotud traadiga).
Kroonlühtri kinkis Saaremaa Konsistooriumi president Carl von Poll oma õe Adele von Vitinghofi mälestuseks 1888 (Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kroonlühtrisi on Valjala kirikus 3… Kõigevähem, 6aruline, on detsembri kuus 1888. aastal Saaremaa Konsistooriumi presidendi Carl von Poll’i, Wõhnja mõisa omaniku poolt, tema õe Adele von Vietinghof’i, Jööri mõisa omaniku, mälestuseks kingitud, kes 21.I 1888. aastal oli surnud).