Mälestise nimi Kroonlühter kaheksateistkümne tulega, 19. saj (messing, valatud, trugitud)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Küllaltki levinud tüüpi nn. romaani stiilis kroonlühter Tartu
ettevõtja Eduard Drossi tootevalikust

pikihoones idapoolne

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 258

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kroonlühtrisi on Valjala kirikus 3... Kõige suurem, 18 aruline, on 23. VIII 1911. aastal Tartust Dross’i tehasest ostetud. Valjala kogudus sai ta 70 rubla eest. Kõpu kogudus olla ta ümberwahetanud Dross’i juures suurema wastu. Kirju kroonlühtritel ei ole.

Tehnika: pressitud, valatud, monteeritud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus
Mõõtmed: kõrgus ca 110 cm, Ø ca 110 cm, haruhaara pikkus ca 22 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti oksüdeerunud, kullatis kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): üherealine kroonlühter 18 tulele (kuus haara à kaks haruhaara; haarad kinnituvad sõrmtapiga, haaraotsad kolmetised), tipneb kuue balustrikujulise ehisdetailiga. Seadistatud elektrivalgustusele (juhtmed seotud traadiga, osaliselt lõdvad), juhe läbib rasvataldrikuid. Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi kauba hulka – põhiosas sama kui Illustrierter Katalog für Kirchengeräte von Eduard Dross in Dorpat (umbes a. 1875), nr. 9