Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19. saj (pronks, messing, valatud)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Viinapuuväätide, rosettide ja kahe plastilise ingliga dekoreeritud
kroonlühter

Pikihoones läänepoolne

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 259

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kroonlühtrisi on Valjala kirikus 3… Keskmine, 12aruline, on Valjala kirikule Aruste mõisa omaniku von Weimarn’i poolt nende wappidega teadmata millal kingitud.. Kirju kroonlühtritel ei ole.

Meedia

A. Jakson, M. Püüa. Valjala kirikust varastatud kroonlühtri tükid leiti bussipeatusest. Oma Saar, 18. juuni 1997: …Tükkideks lammutatud lühtri leidis Valjala valla elanik esmaspäeva hommikul Kuressaare – Kuivastu maantee 27. kilomeetril asuvast Rahu bussipeatusest. Kirikust varastatud lühtri küljest leiti sedel, millele oli trükitähtedega kirjutatud „Valjala kirikule“...
Valjala EELK Martini koguduse õpetaja Gustav Kutsari sõnul ei ole tema ametisoleku ajal, so. kaheksa aasta jooksul vargad kordagi Valjala kirikus sees käinud. „Tõenäoliselt tõmbas varaste tähelepanu kroonlühtri särav välimus“, arvas Kutsar. „1990. aastal võtsin ise osa lühtri restaureerimistöödest. Enne seda oli lühter tunduvalt halvema väljanägemisega kui praegu“, rääkis Valjala koguduse õpetaja…

Tehnika: valatud, pressitud, kullatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö
Dateering: 19. sajandi II pool
Mõõtmed: kõrgus ca 135 cm, Ø ca 110 cm, haara pikkus (rasvataldrikuta) ca 20 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Veidi oksüdeerunud, kullatis kulunud, algselt kroonlühtril olnud vapid puudu. Restaureeriti 1990, taastatud peale vargust 1997 (varaste poolt kirikust minema viidud, kuid mahajäetud kroonlühter leiti üles)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): üherealine laia krooniga eklektiline kroonlühter, tipu ehisdetailideks kolm akantuslehte ja kolm ažuurset orvandit; krooni põhja kujundavad 8 viinapuuvääti, allotsas kaks plastilist keerubit; rasvataldrikud kujult 8-harulised rosetid. Seadistatud elektrivalgustusele. Kroonlühtri kinkis Aruste mõisahärra von Weimarn (Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Kroonlühtrisi on Valjala kirikus 3… Keskmine, 12aruline, on Valjala kirikule Aruste mõisa omaniku von Weimarn’i poolt nende wappidega teadmata millal kingitud).