Mälestise nimi Inglifiguur, 17. saj lõpp või 18. saj algus (puit, saelõige, polükroomia)

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku teostusega
dekoratiivkunstiteos 19. sajandist

Palvetava ingli siluettkujutis

Hoiustatakse orelirõdul; parempoolne

Allikad

Kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedileht. Waljala ew.-luth. kihelkond.1926 (EELK Konsistooriumi arhiivis): Nagu õpetaja Beater Valjala kiriku kroonikas kirjutab, kinkis 1885. aastal tema sõber Tallinna gymnaasiumi kooliõpetaja Hugo Macker Valjala kogudusele 2 altaripilti, mida tema ise oli maalinud… Enne ei olnud Valjala altaril pilti, waid altari kapis seisis suur hõbeplekist walmistatud ja 1820. aastal Valjala kirikule… kingitud Jeesuse ristikuju (krutsifiks), mis nüüd ülewel altari otsas ripneb kahe puu peale maalitud inglikuju wahel.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: saelõige, õlimaal.
Autor, valmistamise koht: tundmatu (kohalik) meister
Dateering: 19. sjandi II pool (tõenäoliselt umbes 1885)
Mõõtmed: kõrgus ca 87 cm, laius ca 60 cm, laua paksus ca 2, 5 cm, aluslaua paksus kuni 3 cm; koos alusega kõrgus ca 107 cm, laius ca 94, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, kulunud, laudade otsad pragunenud, ingli nina- ja lõuaots, tiivaots ning pooleldi käed murdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): välja saetud kolmest tollisest (püsti)lauast, esikülg maalitud, taga põikipõõnad, kolmnurkne tugijalg. Altariseina ülaäärekaunistus (koos paarikuga, reg. nr. 28698), paigaldatud tõenäoliselt 1885