Mälestise nimi Uruste kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu tüüpiline, rikkalikku hauainventari sisaldav õigeusukalmistu näide.

Kiriku juurest, üle külavahetee, viib 200m pikkune tee kalmistule.
Kalmistu on korrapäratu 1,04 ha suurune hulknurk, mis on jagatud kraavidega nelja ossa, lisaks on kraav kaevatud veel paralleelselt peateega läänepoolsesse kvartalisse. Ka kalmistu ise on ümbritsetud sügava kraaviga, kust vesi suubub Uruste jõkke. Seespool kraavi on madalaks vajunud vall. Kogu kalmistu pinda on aja jooksul tõstetud, kuid ikkagi on pinnas vesine. Seetõttu on tõstetud hauaplatse pinnasest kõrgemale küll mätaste, küll müüritisega. Kohtades, kus teed ületavad kraave, on rajatud truubid.
Kalmistul on krohvitud tellispostidega värav. Paljandunud on punasest tellisest postid, ristid nende otstelt on kadunud. Ka on kadunud väravavõre.
Kalmistul on betoonpiirdeid, hekke, sepisaed, üks võimas graniidist päitsisein pronksist portreebareljeefiga, lisaks suurtele malmristidele sepisriste ja üks okslikku puutüve meenutav kivirist. Ala keskel on kõrgel müüritisel malmristiga kõrge sammas. Sepisriste on malmristidega võrreldes vähe, kuid see-eest leidub väga omapäraseid kohalike seppade taieseid. Ka betoonristid on mitmeti varieeruvad ja ilmselgelt ainueksemplarid. On tahvleid päitsikõrgendites, kettpiirdeid. Viimaste postideks on kasutatud looduslikke kive.
Kalmistul on kaev ja väike teadetetahvel heakorraeeskirjadega ja kalmistu hooldaja andmetega. Väljaspool kalmistuala panipaik tööriistadele ja prahi ladustamise koht.

Mälestise ajalugu

Uruste Õigeusu Issanda Taevaminemise kogudus asutati 1846.aastal. 1850.aastal rajati kalmistu, selle piire valmis 1856.aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjadega 28.03.2007 nr 144 (RTL, 10.04.2007, 28, 516) "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" ja 04.09.2008 nr 368 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" on mälestistel reg nr-tega 16619-16620, 28738 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega: 15905:002:0390; 15905:002:0122; 15905:002:0250; 15905:002:0320; 15905:002:0120; 15905:002:0068.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari