Mälestise nimi Kuusalu kirikuaia piirdemüür väravaga, 14.-19. saj

Menetleja: Praktikant, Urmo Treisalt

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1521-1710.

Kirikuaia piirdemüüri näide.

Mälestise kirjeldus

Kuusalu kiriku – ja pastoraadiaia ning majandusaia pindala on 2,2 ha. Piire on põhja-lõunasuunaline, mördita laotud kiviaed. Ümbritsev maapind on kerkinud nii, et müüri alumised kihid on pinnases. Müürivuugid on paljudes kohtades tühjaks varisenud Kuusalu tee poolses küljes on piirdeaed paremas seisukorras kui mujal. Maa-alasisesed kiviaiad on kohati säilinud: majandusõue müür, lõik pastoraadi ja leerimaja vahel, kolme aadlimatusepaiga paekivist piirded. Osalt keraamilistest vigurtellistest piirdemüürid on säilinud kuid halvas seisundis, vigurtellistest aialõikude raudplekist katted on roostekahjustusega.
Väravapostid on laotud saetud pinnaga Kiiu kivist lubimördil. Postide külge on keevitatud hingetapid. Hingetapid on valmistatud kuumtsingiga kaetuna. Väravapostide külge on kinnitatud raudväravad. Väravast kulgeb tee kiriku ja teiste hoonete suunas.

Kirikuaia piirdemüür väravaga 14. -19.sajandist