Mälestise nimi Jaagupi-Uduvere kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu tüüpiline õigeusu kalmistu näide.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu on trapetsikujuline maa-ala pindalaga 4,62ha. Kalmistuala koosneb kahest osast: vanast kalmistust ja ida-kagupoolel juurdeliidetud matusteta alast. Viimase keskel on lihtne nelinurkse põhiplaaniga telkkatusega krohvitud seintega kivikabel.
Kalmistu on ümbritsetud kogu ulatuses kivikuhjatisega. Ka vanema ja uuema osa vahel on kivikuhjatis, milles läbipääs - keevitatud nurkrauast ja võrgust kõrged väravad (h=2m, ava 2,6m) ning puidust jalgvärav.
Kalmistu peavärav on kõrgete figuraalselt tahutud graniitpostidega (h=2,5m, ava 2,2m). Teine väravakuja on moodustatud metallpostidele sobitatud võredest (h=1,65m, ava 2,6m).
Kalmistul on kave ning puidust tööristakuur.
Kalmistu idapooseima peatee ääres on väljak, selle ääres mälestuskivi 06.08.1941.a. Uduvere mhapõletamise meenutuseks.
Hauaplatside piireteks on hekid, betoonvalu, mätaspiire, üksikud raudaiad, üksikud kett- ja raudlattpiirded. Esineb sepis- ja malmriste, kivist (ristiga) hauasambaid.

Mälestise ajalugu

Kalmistu rajati 1851.a. 3 vakamaa suurusena. 1921.a. mõõdeti juurde veel 3 vakamaad ning ehitati kalmistule ümber piirdevall madala kivikuhjatisena.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale nr 368 0404.09.2008.a. Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine hõlmab kaitsevöönd kinnistuid 62701:005:0016; 62701:005:0023; 62701:005:0024; 62701:005:0026; 62701:005:0038; 62701:005:0038.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari