Mälestise nimi Kaansoo kalmistu

Inspektor: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu erandlik õigeusukalmistu näide.

Kalmistu asub Navesti jõe kaldal. Pindala 0,43ha.
Kalmistut piirab õigeusu kalmistutele iseloomulik 0,6-0,8m kõrgune muldvall. Vallil kasvavad tammed, põhjapoolsel nurgal kuused, kohati sirelihekk. Sissepääsuks on avaus vallis kalmistu lääneküljel. Kalmistu põhjaküljel väljaspool piiret on väike väljak parkimiseks. Kalmistu lõunaküljel paikneb tööriistakuur.
Kalmistul on rajatud T-kujuliselt ristuvad teed, ristmikul on umbes 1,4m läbimõõduga klump. Matuseplatse on hõredalt. Neid piiravad väga madalad betoonpiired või mätaspiirded. Kalmistu keskosas kolm sepisaeda. Tähistest ilmestavad kalmistut puuristid, hauakivid ja tahvlid, vähesed raudristid, paar malmristi.

Mälestise ajalugu

Kaansoo õigeusu kogudus asutati 1904.a., 1905.a. ehitati puukirik. Ilmselt on kalmistu samaaegne koguduse tekkimisega.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale nr 368 04. september 2008 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" ulatub kaitsevöönd katastriüksustele tunnustega 93004:003:0113; 93004:003:0047.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari