Mälestise nimi Kalli kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu tüüpiline õigeusukalmistu näide.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 0,96ha. Kalmistu välispiirdeks on maapiirkonna õigeusu kalmistutele iseloomulik muldvall. Kalmistu piirjooni tähistab ka kõrghaljastus.
Kalmistu peavärava lõunaküljel moodustavad graniidist koonusjad postid (0,4*0,4*1,8m), mille tipus muna (parempoolne kadunud). Postidel on hinged võrede kinnitamiseks, kuid võred puuduvad. Teine sissepääs on ca 50m lääne pool.
Kalmistu kesksel kohal, radade ristumise kohas, on väike väljak pinkidega. Jutluste koht on sellest mõnikümmend meetrit lääne pool - metallvaradale kinnitatud lugemispuldi ja pinkidega.
Kalmistu vanem osa on osaliselt võsastunud.
Kalmistul on sepis-, betoon- ja tellispiirdeid ning mõned üksikud raudlatt- ja kettpiirded, 2 sepisaeda. Hauatähistest sepis- ja malmriste, betoonriste.

Kalmistu asub Pärnu-Lihula maanteelt Tõhelasse suunduva tee põhjaküljel, teeristist 450m kaugusel.

Kalli Püha Johannese koguduse kalmistu rajati aastatel 1860-70.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 368 04. 09.2008 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" kehtestatud kaitsevöönd hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega: 33402:002:0109, 33402:002:0053, 33402:002:0061, 33404:002:0044.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari