Mälestise nimi Elamu
Ajutise kaitse alla võetud 26.05.2008
Ehitisregistri ehitis eramu (118001492)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 26.05.2008 käskkiri nr. 14-A Kuupäev: 26.05.2008
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 07. aprill 2009 nr 128 Kuupäev: 07.04.2009

Seisund: hävinud

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline ja autentsel kujul säilinud Narva-Jõesuu tsaariaegset kuurordiarhitektuuri esindav näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on tuntud kui kaupmees Fadejevi maja. Ühekorruseline viilkatusega puithoone on põhiplaanilt ruudukujuline. Põhimahuga liitub edela- ning kaguküljel paiknevad kaks verandat. Kirdeküljel hiljem lisatud tuulekoda. Hoone rõhtpalkidest seinad toetuvad madalale kivivundamendile, seinu katab eritüübiline laudis. Fassaade ilmestab rikkalik puitdekoor - eriti ilmekas ning kohalikku arhitektuurikeelt järgiv on veranda välisilme. Nende allosas vundamendi ja aknariba vahel paiknevad keerulise saelõikelise ornamendiga paneelid, sarnased detailid paiknevad ka edelapoolse veranda akende poolringikujulise ülaosa kohal. Hoone räästajoont ning otsaviilude servi markeerivad trafaretse saelõikeornamendiga puidust ehisribad. Kirdekülje katuseviilul on pisike, samuti puitpitsilise ehisribaga kaunistatud vintskapp. Hoone aknaavad on erineva suurusega – esineb nii laiu kolmepoolseid kui ka ajastule iseloomulikumaid vertikaalseid kahepoolseid aknaid. Elitaarsust rõhutavad on verandade, eriti aga edelapoolse veranda kaarja ülaosa ning tiheda peeneliistulise ruudujaotusega aknad. Säilinud on verandade originaalsed kahepoolsed tahveluksed.

Ehitatud 19. sajandi lõpul.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd on kehtestatud Nurme tn 33 krundi piires. Kaitsevööndi ulatus on näidatud käesoleva KKT lisas nr 1.