Mälestise nimi Kuusalu pastoraadi saun, 19.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Kõrvalhoone, Saun, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kirikumõisa kuuluv abihoone.

Mälestise kirjeldus

Pastoraadi saun on ühekordne viilkatusega hoone. Üks osa hoonest on ehitatud palkidest, hiljem juurdeehitatud osa on kividest laotud. Katus on kaetud eterniidiga. Katusekonstruktsioonid on rahuldavas seisukorras. Ühes ruumis on läbisaju koht.
Hoones on üks esik, millest avanevad uksed tualettruumi, garaaži ja suurde tuppa. Suure toa kõrval asub kontoriruum. Siseseinad on kaetud tapeediga, laes on kipsplaat. Põrandad on kaetud keraamilise plaadiga ja puiduga. Garaažis on kivipõrand. Avatäited: aknad on nõukogudeaegsed, kaheosalised. Puituks.
Hoonet on kasutatud varasemal ajal kauplusena ( jalgrattapood, pürotehnika müügikoht), käesoleval ajal asub siin Pensionäride Ühendus Kuusalu ALMAKESKUS.

Kuusalu pastoraadi saun asub kirikuaia piirdemüüri ääres.

Kuusalu pastoraadi saun on ehitatud 19.sajandil.