Mälestise nimi Ikoon "Püha õhtusöömaaeg" ikonostaasil, 1935-1936 (õli, puit)
Mälestise vana number K 1294:11

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus

Kirikusisustusansambli lahutamatu osa, autori poolt signeeritud, algselt sellesse kirikuhoonesse ehitatud ikonostaasi ikoon.

Muinsuskaitse all alates 2009

Materjal: õli, vineer.
Tehnika: õlimaal, segatehnika.
Dateering: 1935 - 1936
Mõõtmed: vm 27 x 66 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirik valmis 1935. a. novembriks ja pühitseti 13. novembril 1936. aastal Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Aleksandri (Pauluse) poolt. Võib oletada, et ka ikonostaasi valmimine jõudis lõpule aastal 1936.
Ikoon “Püha õhtusöömaaeg” (“Тайная вечерня”) illustreerib piiblisündmust, millest kõnelevad kõik UT evangeeliumid (Mt 26, 20; Mk 14, 17; Lk 22, 14; Jh 13, 1). Jeesus istus koos oma 12 jüngriga oma viimsele söömaajale ning pühitses seal ka leiva ja veini, mida kirikus edaspidi armulauaandidena jagama hakati. Ikooni ees vasakus nurgas on kujutatud Jeesuse äraandja Juudas. Tema paigutamine näoga varju viitab Juuda äraandmisplaanile, milleta jumalik lunastusohver poleks saanud teoks saada.
Ikoon paikneb ikonostaasi II reas (3).

Kasutatud internetimaterjalid: