Mälestise nimi Kuusalu pastoraadi karjakastell, 19.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kirikumõisa majandushoone näide.

Mälestise kirjeldus

Kuusalu karjakastell asub Kuusalu alevikus. Karjakastelli moodustavad kolm paekivist hoonet, mis paiknevad nelinurkse õue kolmes küljes ja hoonete vahele jääv paekivist piirdemüür. Karjakastelli hoovi sulgeb kõrge puidust värav, väravast paremal ja vasakul on paekivist müür. Karjakastelli hoovi pastoraadipoolses küljes on heas tehnilises korras paekivist ühekordne viilkatusega hoone. Katusekatteks on eterniit, harjalauad on olemas. Hoone esiküljel on neli kalasabamustriga kahepoolset puitust, uksed on värvitud erinevatel aegadel, värvkatte kulumisaste on erinev. Kolme ukse kohale on paigaldatud räästarennid. Teepoolses küljes on L-kujuliselt kokku ehitatud kaks paekivist hoonet. Sissepääsust paremale jääva osa on eterniitkatus on väiksema kaldega ja madalam kui teiste hoonete katused, üks harjalaud on lahtine. Hoone esiküljel on 2 püstlaudadest roheliseks värvitud puitust, ühe ukse kohal on räästarenn, otsaseinas on metalluks. Sissepääsu vastas olev hooneosa on samuti eterniidiga kaetud viilkatusega paekivist hoone. Kohati on vuugivahed tühjaks jooksnud. Hoone esiküljel on neli kahepoolset kalasabamustrilist puitust. Kahe ukse kohal on räästarennid. Kõik uksed on lukustatud, seitsmel uksel on koputid. Hoonete vahelisel alal olev õu on heakorrastatud. Käesoleval ajal on karjakastell garaažiühistu „Sirel“ kasutuses rendilepingu alusel.

Kuusalu kiriku pastoraat asub väiksel seljandikul kirikust sadakond meetrit eemal.

Mälestise ajalugu

Kuusalu kirikukihelkond asutati 13. sajandi alguspoolel Repeli muinaskihelkonna idapoolsete maade põhjal, mis paiknesid vastu Kõrvemaa põlismetsi.
Pastoraat ehk õpetajamaja on kirikumõisa varasema hooneterohke ansambli vanim hoone.
Kuusalu pastoraat on ehitatud ajavahemikul 1792-1798. Kirikumõisa rajati ka majandushooneid, käesoleval ajal on peale pastoraadi säilinud tall-tõllakuur, raamihoone, saun, ait, kelder, laut ja karjakastell.
1940.a. koguduse hooned natsionaliseeriti. 1941 paiknes pastoraadihoones Kuusalu jaoskonna rahvakohus, kirikupoolses osas olid õpetaja eluruumid. Edaspidi on pastoraati kasutanud raamatukogu, koduloomuuseum, osa ruume oli välja üüritud korteriteks. Majandushooned on samuti erinevat otstarvet täitnud. 1990.aastast on hooned koguduse valduses.
Karjakastell on ehitatud 19. sajandil.

Kaitsevöönd on menetlemisel.