Mälestise nimi Valkla kõrtsihoone, 18.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Põhja-Eesti üks suurimaid ja monumentaalsemaid kõertsihooneid vana Tallinn- Narva mnt. ääres.

Mälestise kirjeldus

Elurehe taoline pikk 54,8 m liigendamata hoone paekivist tallidega keskse puidust eluosaga kõrgel paekivist soklil. Hoonet katab kõrge poolkelpkatus, mis algselt oli õlgkattega. Neljale paekivisambale toetuva lahtise ulualuse talastiku katkestab paekivist seintega eeskoda ainsa sissepääsu ees. Võimsad unikaalse kujuga ümarpiilarid, mille talumid sarnanevad baasidega, annavad hoonele teatava kroonuliku ilme. Eeskojast pääseb kõrtsituppa, kus asub suur pagariahi. Saksakambrisse pääses vasakpoolsest talli kõrval olevast pikast eeskojast. Letiruum asub saksakambri ja suure kõrtsitoa vahel. Kõrtsmiku eluruumid ja sahver paiknevad hoone tagaküljel, sahvri taga väljaspool hoone kontuuri on suur poolmaapealne kelder, kuhu pääseb sahvrist. (EA)

Ehitatud arvat. 18.s.

Lisatud skeemil.