Mälestise nimi Ikoon "Moskva metropoliidid Peeter, Aleksius, Joona ja Filipp", 19.saj.lõpp või 20.saj.algus (õli, puit, kullatis)
Mälestise vana number A 64

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

19. saj. lõpu - 20. saj. alguse portreelise ikoonimaali
näide ajastule iseloomulikus stiliseeritud ornamendiga
raamistuses.

Muinsuskaitse all alates 2009

Materjal: puit, õli, kullatis.
Tehnika: kullatud, õlimaal.
Dateering: 19. saj. lõpp või 20. saj. algus
Mõõtmed: 26,8 x 22 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil kujutatakse nelja Moskva püha metropoliiti, ikooni idee seostub ka rahvusideega, kuna kõigil neil meestel on omal moel teeneid seoses Venemaa ühendamise ning rahvusliku tähtsuse suurendamisega.
Moskva metropoliit Peeter (Pjotr) (прп. Петр, метрополит Московский) juhtis Vene õigeusu kirikut 14. sajandil (surn. 1326) ning kanoniseeriti hiljem pühakuks seoses Moskva ühendamispoliitikaga.
Vaga Aleksius (прп. Алексей, метрополит Московский) oli Moskva metropoliit 14. sajandil (surn. 1378) ning kanoniseeriti hiljem pühakuks seoses Moskva ühendamispoliitikaga.
Moskva metropoliit Joona (св. Иона, Московский метрополит) oli tuntud ka kui Imetegija (surn. 1461). Tema valimise läbi Moskva metropoliidiks toimusid sündmused, mis muutsid Moskva kiriku Konstantinoopolist sõltumatuks.
Moskva metropoliit Filipp (прп. Филипп метрополит Московский) oli 16. sajandil Solovetski kloostri ülem, kes langes tsaar Ivan Julma riigikohtu alla, taandati oma ametist lihtsaks mungaks ning tapeti hiljem ühes Tveri kloostris aastal 1570.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane