Mälestise nimi Rist (aujärjetagune), 20.saj.algus (messing, õli, kullatud)
Mälestise vana number K 1301

Muinsuskaitse all alates 2009

Tehnika: kullatud, lõigatud, stantsitud, õlimaal.
Dateering: 20. saj. I veerand
Mõõtmed: 115 (varreni) x 72,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Risti esiküljel kujutatakse ristilöödud Kristust, tema ümber on medaljonides Jumal-Isa, Jumalaema ning evangelist Johannes. Kristuse jalge all on esiisa Aadama kolp ristatud sääreluudega, vihjena Aadama kui esimese inimese pattulangemisele. Risti tagaküljele keskele on maalitud posti otsas kirev kukk, vihjena Peetruse ustavaks jäämise heitlustele Jeesuse kinnivõtmise ööl. Kahel pool kujutatakse Kristuse piinamise ja kannatustega seotud esemeid. Seal on oda, redel, haamer, tangid, naelad. Ülal pilvedes on maalitud karikas - viide Jumala Talle ohvriverele. Keskseid kujutisi ümbritsevad Kristuse ristilöömise, surma ja ülestõusmisega seotud stseenid medaljonides. Vasakul kujutatakse Kristust Ketsemani aias, ülal Kristust risti kandmas, paremal on kujutatud Kristuse ülestõusmine ning risti all Kristuse hauakoobas.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane