Mälestise nimi Põrandalühter portselanküünlaga, P.I.Olovjanišnikovi tehas, Moskva, 19.saj. lõpp või 20.saj. I kolmandik (messing, portselan)
Mälestise vana number K 1323

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Põrandavalgusti.

Põrandalühter on näide Venemaa 20. saj. alguse tööstuslikust tarbekunstist.

Muinsuskaitse all alates 2009

Materjal: messing, portselan.
Tehnika: pressitud, treitud, tsiseleeritud, valatud, maalitud.
Autor, valmistamise koht: Olovjanišnikovi tehas
Dateering: 19. saj. lõpp - 20. saj. I kolm.
Mõõtmed: üldine h u 165 cm, küünla h 32,5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Küünlapiipude vahel sõõris on vabrikutempel tekstiga: "Tоварищество П. И. Оловянишниковa сыновья
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Põrandalühtril on 2 suurt ja 28 väikest küünlapiipu. Lühtri portselanküünlale on maalitud Nikolai Imetegija kujutis. Nikolai Imetegija oli 4. sajandil elanud Myra linna piiskop, kes on kristlikus traditsioonis üks legendaarsemaid pühakuid.
Firmaga "Tоргово-промышленное товарищество П.И. Оловянишникова сыновья" seostub enamus vene kirikliku tarbekunsti toodangust alates 19. sajandi lõpust. 18. – 19. saj. olid Olovjanišnikovid tuntud Venemaa parimate kellavalajatena. Kellavalutehas asutati 1766. aastal Jaroslavlis. 19. saj. lõpul püüdsid firma üle võtnud noored osanikud laiendada firma tegevust. Asuti tootma kõikvõimalikke kirikutarbeid: kaubeldi ikoonidega, toodeti metallehistööd kiriku tarbeks, valmistati kirikutekstiile. Olovjanišnikovide töökojad ja kauplused asusid mitmetes Venemaa linades, peamised neist Jaroslavlis, Moskvas ja Peterburis. Firma sai tegutseda aastani 1929, kuni vastavasisuline riiklik dekreet keelustas kiriklike tarvete tootmise.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane