Mälestise nimi Loksa kirik, 1853.a.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone

Mälestise kirjeldus

Tagasihoidlik historitsitlik maakirik. Ühelöövilise pikihoonega liitub W-s veidi eenduv 4-nurkne torn, O-s polügonaalne koor. Erandlikult puudub käärkamber. Tagasihoidlikku hoonet ilmestavad profileeritud kautsekarniis, avarad segmentaknad, teemantkvaadertahveldusega uksed ja balustraadid torni luukakendel. Kirikusaal on talalaega. Sisustuses illusionistlik altarisein. Tornialuses Loksa vanast rannakabelist pärinev maal "Püha õhtusöömaaeg". (EA)

Mälestise ajalugu

Ehit. 1847-53 (pühitsetud 1853)vana rannakabeli asemele, olles teadaolevalt kolmas sakraalhoone sellel kohal. Teadaolevalt oli esimene kirik juba 1629 väga lagunenud. Teine pühitseti 1766.