Mälestise nimi Loksa kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna ajastu tüüpiline kirikuaed

Mälestise kirjeldus

Kirikuaeda ümbritseb ca meetrikõrgune sideaineta paemüür. Uuemas osas piirdeta. Kirikuaia ehteks on paekivist kaarsillustega väravad ida- ja põhjaküljel.
Puitristide (säilinud siiski veel üksikud) iga on lühike ja asendatud nagu mujal hauatahvlite, -kivide ja -sammastega. .
Arvurikkaima aja- ja kunstiloolise väärtusega tähiste grupi moodustavad 15 külasepa risti, pärit 19.s. lõpust 20.s. algusest.
rohkesti on kalmistul tööstuslikult toodetud malm- ja raudriste, mille hulgas leidub mitu unikaaleksemplari.
vähe on möödunud sajandi paeriste.
mitmed soliidsed poleeritud graniidist hauasambad on valmistatud 20.- 30.-ndatel Tallinnas.
Kalmistul leiduvad raudaiad (6) on lihtsamat tüüpi.
Kalmistul on 2 kaevu.
hauaplaati (vanim teadaolev hauaplaat Harjumaa kalmistutel), millest on MKA arhiivis foto aastast 1982, ei leitud enam 16.10.2003.

Mälestise ajalugu

Kalmistu on vanem praegusest kirkust (ehit. 1853.a.), vähemalt üks matus pärineb 1766.a. ehit. kabeli ajast, olles vanim teadaolev hauaplaat Harjumaa kalmistutel. Ülejäänud vanemad hauatähised on 19.s. teisest poolest.

- Loksa koguduse uue maja detailplaneering kehtestatud

- Loksa kalmistu saab piirdeaia