Mälestise nimi Põhjaikonostaasi ehisdekooriga konstruktsioon kuningliku väravaga, 19.saj. lõpp (puit, õlivärv)
Mälestise vana number 11.III.14. k-25

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Mälestise tunnus

Ikonostaasi ehisdekooriga konstruktsioon on Eesti oludes üks omanäolisema kujundusega ning komplekssena säilinud vene barokk-klassitsismi stiilinäide 18. sajandi lõpust või 19. sajandist. Stiilitervikusse kuuluvad liigendatud ikonostaas ja kliiroste ikoonikapid.

Kaitse alla võetud 04.08.1987. aastal.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Venemaa
Dateering: 1790-1880. aastad
Mõõtmed: põhjaikonostaas+külg 255 x 300+290 x 300 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikonostaas on horisontaalselt liigendatud kolmeks suuremaks osaks: peaikonostaasile sekundeerivad lõuna- ja põhjapoolne ikonostaasitiib (põhjaikonostaas+külg 255 x 300+290 x 300 cm, peaikonostaas+lõunatiib 410 x 400+280 x 400 cm). Ikonostaas kannab endas kujunduselemente nii klassitsismist kui ka vene barokile iseloomulikke jooni: ikoonipesasid eraldavad kannelüüridega korintoskapiteelidega poolsambad ning neid kroonivad kolmnurk-, murd- ja astmikfrontoonid. Ikonostaas on värvitud valgeks ja kaunistusdetailid on kullavärvi. Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane