Mälestise nimi Nissi kirik, 1873. a

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Silmapaistev näide historitsistlikust sakraalhoonest.

Kirjeldus

Kirikuhoone on krohvitud ning koosneb ühelöövilisest pikihoonest, kitsamast hulknurksest koorist, käärkambrist koori põhjaküljel ja nelinurksest läänetornist. Välisfassaad on kujundatud romaani-gooti stiilide kujunduslikest motiividest.

Ajalugu

Nissi Maarja kirikul (1871-1873) on olnud arvukaid eellasi. Esimene neist ehitati 16. saj. 1873. a. projekti autoriks oli Peterburi akadeemik David Ivanovitš Grim. Projekt oli algselt määratud Mustjala kirikule. Seal realiseeriti projekt aga ainult osaliselt. Alles Nissis teostati arhitekti kavatsused täielikult ning loodi Eesti historitsistlik-eklektilise arhitektuuri silmapaistev monument.

- Nissi pühakoda tähistab sügisel 140. sünnipäeva (Harju Elu 26.04.2013)