Mälestise nimi Riisipere mõisa peahoone, 1820. a

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Klassitsismi silmapaistvamaid näiteid Eestis.

Kirjeldus

Esifassaadi kujundavad kõrge atikaga lõpetatud sammasportikus ja kolmnurkfrontoonidega otsarisaliidid. Fassaadi stukkdekooris leiame perioodile iseloomulikke elemente (korrustevaheline spiraalist ja akantusrosettidest ehisfriis , greifid, festoonid, rosetid). Rotundikujulisest keskvestibüülist, mis on liigendatud kaarniššidega, viib trepp teisele korrusele. Vestibüüli kohal on kasseteeritud laega kuppelsaal-nn esivanemate galerii, kus paiknesid perekonnaportreed. Peosaal, mis on sammastega kolme ossa jaotatud, ja selle kõrval asuv nn sinine saal jäävad hoone parempoolsesse tiiba. Lagede stukkornamentika, kapiteelid ja uksepealsed karniisid on töötluselt Eesti parimaid, kohati kordavad need vorme, mis on tuntud Peterburi ja Moskva silmapaistvamatest ehitistest. Tähelepanu väärivad mitmed ahjud ja kaminad (neist kahjuks mitmed hävinud-varastatud).

Ehitatud 1818-1821.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates (Muinsuskaitseseadus § 25 lg 1). Suure kaitsevööndi kehtestamine on menetluses (vt lisatud skeem).

Kodustiil nr. 3/1998, Ivar Sakk "Riisipere" (lk. 78-81)
Lääne-Harju Ekspress 15.08.1998, "Mõisad - Eestimaa pärlid: Riisipere mõisa hiilgus ja viletsus" (lk. 7)
Postimees 17.03.1999, "Harjumaa kauneim mõis saab uue mõisahärra"
Lääne-Harju Ekspress 08.05.1999, "Riisipere mõis müüdud" (lk. 7)
Harjumaa 04.06.1999, "Riisipere mõisas njuujorklastest härrad" (lk. 4)
Eesti Ekspress : Ehitus & Kinnisvara Ekspress 23.09.1999, Jüri Kuuskemaa "Mõisauudiseid" (lk. 10-11)
Postimees 08.07.2002, ""Kultuurimahvia" pakub mõisatele katust"
Harjumaa 12.07.2002, "Riisipere mõis avanes huvilistele"