Mälestise nimi Möldre tuuleveski, 19.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Möldre tuuleveski on üks väheseid Eestis säilinud hollandi tüüpi tuulikud, mille hästisäilinud jahvatusmehhanism iseloomustab ajastuomast veskitööd ning talutööliste igapäevast tööelu.

Mälestise kirjeldus

Möldre tuuleveski on hollandi tüüpi, kaheksakandilise põhiplaaniga ning tüvipüramiidikujuline. Ehitise üldkõrgus on umbes 14,3 m, millest 2,3 m on maa sees. Möldre tuulik koosneb kerest, pööratavast peast ja jahvatusmehhanismist. Puitkere koosneb keresõrestikust, mis on kaetud voodrilaudadega. Tuulik on vahelagedega jaotatud kolmeks korruseks, millest igaühel on olenevalt jahvatusprotsessist oma kindel funktsioon ja sellele vastav sisustus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb Harju maakonnas, Audevälja külas, Keila-Haapsalu maantee ääres, lagedal, tuultele avatud kõrgemal künkal.

Mälestise ajalugu

Möldre tuuleveski on ehitatud ilmselt 1885. aastal, kuna see aastaarv on raiutud ühele graniitkividest hoone alusmüüris. Antud paigas olevat varem paiknenud pukk-tuulik, mis siis hollandi tüüpi tuuleveskiks ümber ehitati. Algselt kuulus veski Nõmme talule. Möldri maja veski lähedal on viimasest mõnevõrra hiljem ehitatud.

Allikad

Kama, Aiki ja Ernesaks, Maia (1988). Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Möldre tuulik. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-1972
Maiste, Juhan (1984). Arhitektuurimälestise pass. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal