Mälestise nimi Harju-Madise kirikuaed, 14.-19.saj.
Mälestise vana number Arh. 277
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastule tüüpiline ning jälgitavate piiridega kirikuaed.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaed asetseb klindi serval. Lõuna- ja lääneküljel paekivimüür, pealt kaetud paeplaatidega. Idaküljel maakivilaotise põhi. Põhjaküljel ning ida-ja lääneküljel müür kohati võsas. Kirikuaia lõunaküljel dolomiitplokkidest väravapostid, nendel valatud tornike, millel valuristid, ees kahepoolsed sepisväravad, uued. Samasugune värav põhjaküljel. Kirikuaia lõunaküljel poolkelpkatusega kivikabel. Kabelist u 20 m N poole kulgeb O-W suunaline kraav. Kraavi ja kabeli vahel matuseid ei ole täheldada. Kirikust edelas dolomiidist hauaehitis, peal paeplaat. Tähiste poolest rikkalik kirikuaed. Sepisaedu, kiviriste, mõned sepisristid, mõned valuristid, mõned marmorristid. Kirikust lõunas viis krüpthauda, peal paeplaadid, plaadid katki. Kirikust põhjas seitse krüpthauda. Kirikuaed väga heas korras.

Mälestise ajalugu

Pärast 1622. aastat kujunesid Harju-Madise kirik ja kirikuaed Thomas Rammi suguvõsa liikmete perekonnakirikuks ja matusepaigaks.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates (Muinsuskaitseseadus § 25 lg 1). Suur kaitsevöönd menetluses.