Mälestise nimi Padise mõisa peahoone, 19.saj.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Härrastemaja tüüpiline näide Harjumaa ühes arvukate kõrvalhoonetega säilinud mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Klassitsismi sugemetega, 2-kordne, krohvitud, madala valtsitud plekist kelpkatusega paekivihoone. Suhteliselt tagasihoidlikku fassaadi ilmestavad lamedad liseenid, vahekarniisid ja krohviraamistused. Pärast 1860.aastat ehitati hoonele peale II korrus ja lisati väike eeskoda, mille seina müüriti varem linnuse peavärava kohal asunud tahvel Rammide suguvõsa vappidega ja kivitrepp-terrass. Põhikorruseks on alumine; siin paiknesid söögi ja peosaal, nn roheline tuba (salong) jt esindusruumid. Teist korrust kasutati elamisotstarbel. Siseruumides säilinud lihtsakujulised stukk-karniisid ja -rosetid, klassitsistlikud siseuksed, peatrepi 19.sajandi II poolest pärinevad balustrid, klaasitsistlik välisuks, dooria eeskujudest lähtuvad sambad. (Arh. mälestise pass, 1983).
Praeguseks ajaks on valmimas peahoone kõrvalhoone.

Mälestise ajalugu

1622 anti Padise bürgermeister Th. von Rammile, kuulus tema järglastele kuni mõisate võõrandamiseni 1919. Ligi 150 a. kasutati elamiseks kohandatud kloostriruume. Praegune peahoone valmis 18.sajandi IV.veerandil; see oli ühekorruseline, esifassaadil liseenliigendusega. Pärast 1860 ehitati hoonele peale II korrus ja tehti olulisi muudatusi fassaadikujunduses.(EA)