Mälestise nimi Padise mõisa park, 19.-20.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Piirkonna ajastu tüüpilise pargiarhitektuuri näide mõisaansamblis.

Keskmise suurusega ~5,0ha vabakujunduslik park.
Mõisa park ja aed rajati (arvat. juba 18.s. lõpul, uue peahoone valmimisel) munkade aegse aia kohale ja oli geomeetriliselt kujundatud muru- ja lilleparteritega, roosi- ja viljapuuaed. Munkade ajastust pärinevad kloostri ümbruse kalapüügi ja kaitseotstarbeliste tiikide ja kanalite süsteem, mis tänapäevalgi on olulises ulatuses jälgitav. Teisel pool maanteed on kolmest kalatiigist alles kaks. Härrastemaja taga on suur tiik, millel vanasti korraldati paadisõite. Härrastemaja ümbrus kujundati 19 s. lõpul looduslikus stiilis segapuistuga pargiks. Tiigi ümber lookles jalutustee. Vanad alleed ja aednikumaja (ümberehitatult) on säilunud. Alles on ka kivimüür aia ääres ja härrastemaja esine graniitpostide külge kinnitatud kettidega sild.
Pargi taimmaterjal on valdavalt kodumaine: vahtrad, jalakad, saared, tammed, sanglepad, männid, kuused. Siin on ka üksikud võimsad ebatsuugad ja suurte dimensioonidega vene lehis. (pargiankeet 2002)

Ajalugu

Rajatud juba 18.s. lõpul, pärast peahoone valmimist, endise kloostri aia kohale. Planeeriti ümber vabakujunduslikuks 19.s. lõpul pärast peahoone ümberehitust. Säilinud ka südamikuplaanid a-st 1856-1861 ja kaart aastast 1905.

Lisatud skeemil.