Mälestise nimi Padise mõisa valitsejamaja, 19.-20.saj.

Inspektor: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Harjumaa ühe arvukate kõrvalhoonetega mõisaansambli valitsejamaja näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on lihtsa ristkülikulise põhiplaaniga, ühekorruseline paekivist ja lubikrohvitud seintega hoone. Hoone põhiplaan on (va algse mantelkorstna kohal) jagatud pikiti pooleks. Jaotus põikseintega eraldi ruumideks ei ole sümmeetriline. Peasissepääs hoonesse on keskteljelt, ülejäänud sissepääse on praegu veel kolm, kuid need ei ole kõik algsed. Aknad fassaadidel paiknevad üsna ebakorrapäraselt ja on 20.sajandil laiemaks raiutud (algseid pole säilinud). Valgmikuga peauks ja üks vanadest siseustest on õnneks säilinud. Esikülje puittaladel pööningu vahelaed on olnud alt kaetud lubikrohviga. Tagakülje laed on aga tõenäoliselt kõik pealt poola laudisega talalaed. Kahjuks pole kõik neist praegu nähtavad ja paiknevad hilisemate plaatidest lagede taga. Hoone on olnud algselt kaetud täiskelpkatusega, mida näitab nii otsakarniiside olemasolu kui ka pööningul olevate sarikate olukord. Pööning ei ole kasutusel. Katus on varem olnud kaetud keraamiliste S-katusekividega, see järel laastudega ja praegu eterniitplaatidega. Aknad nõuk. perioodil vahetatud, peauks koos lukusildi ja valgmikuga säilinud. Rekonstrueeritud, rahuldavas seisukorras.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kõrvalhoonetest pärinevad 17.s. osaliselt kasutati majandusotstarbel ka kloostriruume.18.s. lõpul asendati senine valdavalt puithoonestus kiviehitistega va. mõned kõrvalhooned nagu ka vaadeldav valitsejamaja, mis eristub hajaplaneeringulises ansamblis dominandina.

Lisatud kaardil.