Mälestise nimi Padise mõisa ait, 19.-20. saj

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Majandushoone näide Harjumaa ühes arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Kirjeldus

Paekivist, kõrge viilkatusega hoone. Tänavaäärsel fassaadil vahelduvad uksed ja aknad sümmeetriliselt. Katuseääres karniis. Otsaviilul 3 neogooti tervakaarset petiknišši, on varaseimad Eestis ning on arvatavasti inspireeritud paiga minevikust.

Ajalugu

Esimesed teated mõisa kõrvalhoonetest pärinevad 17.sajandist, osaliselt kasutati majandusotstarbel ka kloostriruume. 18.sajandi lõpul asendati senine valdavalt puithoonestus kiviehitistega. Kivist aidahoonest on teated juba 1799st aastast. (arh. mälestise pass, 1983)