Mälestise nimi Padise mõisa karjakastell, 19.-20.saj.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Majandushoone näide Harjumaa ühes arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Paekivist poolkelpkatusega tallihooned koonduvad ümber nelinurkse siseõue. Hoone otsad on vormistatud sõrestikseinana. Siseõue juhib lai kaaravaga väravaalune. Tallide osa jaotavad kolme ossa sammaskaaristud. (Arh. mälestise pass, 1983)

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kõrvalhoonetest pärinevad 17.sajandist. Osaliselt kasutati majandusotstarbel ka kloostriruume.18.sajandi lõpul asendati senine valdavalt puithoonestus kiviehitistega. Karjakastell on ümberehitatud 1856. 1982 ehitati ümber kaupluseks ja sööklaks, arh. S.Kasemets.

Lisatud skeemil.