Mälestise nimi Padise mõisa vesiveski, 19.-20. saj

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Majandushoone näide Harjumaa ühes arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Kirjeldus

Arhailiste proportsioonidega kõrge soklikorrusega tsementkivi-kattega poolkelpkatusega paekiviehitis. Keldrikorruse vasakpoolse osa vahelagi on tehtud raudteerelsside vahele laotud tellisvõlvikutena. Ülejäänud vahelaed on kõik puittaladel.Vaheseinad on tehtud puitsõrestik seintena. Hoone põhjatiivas veski sisseseade osaliselt säilinud. Idaküljel katusekorruseni ulatuv lai pandus.

Ajalugu

Esimesed teated mõisa kõrvalhoonetest pärinevad 17.sajandist. Osaliselt kasutati majandusotstarbel ka kloostriruume.18.sajandi lõpul asendati senine valdavalt puithoonestus kiviehitistega. Sellest ajast on ka teated kahest vesiveskist. Mälestis - Padise mõisa vesiveski on ehitatud ca 1870. aastal õlleköögiks. Vesiveskina võeti kasutusele alles 20. sajandil. Katusekorruse keskosa väljaehitus on ehitatud samuti 20. sajandil arvatavasti kohapeal valmistatud savitellistest.

Kaitsevööndi ulatus

Määratud "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri 28.03.2007 käskkiri nr 144 (RTL, 10.04.2007, 28, 516). Kaitsevööndi piir on nähtav Maa-ameti kaardil Kultuurimälestiste kaardirakenduses.