Mälestise nimi Padise mõisa viinavabrik, 19.-20. saj

Inspektor: Harjumaa vaneminspektor, Heli Tomps

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tööstushoone näide Harjumaa ühes arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamblis, millel on säilinud 19. sajandi II poolele iseloomulik välisilme ja algupärased ehitukonstruktsioonid - põlengus säilinud põhiseinad, erikujulised aknaavad, kaks silindervõlviga ruumi.

Mälestise kirjeldus

Suur, T-kujulise põhiplaaniga, paekivist, kõrge maakivist soklikorrusega, ühekorruseline, keskosast 2-korruseline, enne põlengut viilkatusega hoone. Peale põlengut ilma katuseta, varemetes, lõunafassaadi müüripealsed osaliselt avariikatustatud.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kõrvalhoonetest pärinevad 17.sajandist. Osaliselt kasutati majandusotstarbel ka kloostriruume.18.sajandi lõpul asendati senine valdavalt puithoonestus kiviehitistega. Viinavabrik on ehitatud 1874.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd on määratud Padise mõisaansambli ühise kaitsevööndiga "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri 28.03.2007 käskkiri nr 144 (RTL, 10.04.2007, 28, 516).