Mälestise nimi Põrandalühter kolme metallküünlaga, 19.saj. (messing, graveeritud, hõbetatud, kullatud?)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Põrandavalgusti.

Mälestise tunnus

Tüüpiline õigeusu kirikuis kasutatav põrandalühter 19. ja 20. sajandi vahetusel, mille vorm kannab endas parimaid vana-vene kujundustraditsioone.

Seisab ikonostaasil oleva Jumalaema ikooni ees.

Kaitse alla võetud 04.08.1987. aastal.

Tehnika: trugitud, valatud, perforeeritud, hõbetatud, kullatud osaliselt, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Venemaa
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: Kõrgus 117 cm, jalami läbimõõt 39 cm, küünaldealuse läbimõõt 47 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kolme suure oma vahel metallribadega ühendatud metallküünlaga põrandalühtri tüveseosas on tahuline balustersammas ning selle all ümar paisutus. Küünaldealust kaunistab perforeeritud riba. Põrandalühter on hõbetatud, kuid ilmselt on osa detaile olnud kullatud (näiteks tüvesosas olevad krae ja kettataoline paisutus allosas). Jalamil ja tüvese ketaskaunistusel on graveering. Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane