Mälestise nimi Vihterpalu mõisa kuivati, 19.-20.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vihterpalu mõisa kuivati on piirkonna hilisklassitsistlikus stiilis mõisaansambli majandushoone iseloomulik ja hästisäilinud näide.

Mälestise kirjeldus

Kuivati on liigendatud maakiviehitis, mille krohvimata müürid on lõhutud maakividest, avad ja nurgad puhtalt tahutud dolomiidiplokkidest, avad on kaetud lameda kaarega sillustega. Hoonet katab üleulatuvate räästastega viilkatus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Harju maakonnas, Vihterpalu külas, Vihterpalu mõisa territooriumil, peahoonest paremal ühes kompleksis aida ja kahe keldriga.

Mälestise ajalugu

Vihterpalu mõis läänistati 1622. aastal Rammide perekonnale, kellele mõis kuulus kuni 1919. aastani. Mõisa peahoone ehitati arvatavasti 19. sajandi esimese veerandi lõpus. Mõisakompleksi kuuluv kuivati on erinevate andmete järgi ehitatud kas 19. sajandil teisel poolel või 20. sajandi alguses.

Allikad

Meriste, E. (1979). Harju rajoon, Vihterpalu mõisa ajalooline õiend. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-166
Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon (kolmes köites) Köide III-nr-d 101-144. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-225