Mälestise nimi Kiviloo mõisa peahoone, 20.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Mälestise tunnus

Kiviloo mõisa peahoone on piirkonna mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, mis omab arhitektuurset väärtust eklektilise stiili poolest, milles peitub nii juugendi kui ka historitsismi elemente.

Mälestise kirjeldus

Kiviloo mõisa peahoone on keerukalt liigendatud korpuse ja tiibadega ühekordne telliskivihoone, millel on osaliselt väljaehitatud lakakorrus. Hoone on stiililt 19. sajandi/20. sajandi ülemineku ehitis, millel leidub nii juugendlikke kui ka historitsistlikke elemente. Ilme annavad majale eri kõrguse ja kujuga katusepinnad, eenduvad ja taanduvad hooneosad, avade laiad krohvipiirded ning jõulise hammasfriisiga karniis. Hoone oli osaliselt keldriga. Siseruumides olid avar vestibüül, esinduslik saal ja eenduv polügonaalse plaaniga veranda. Peahoone ees on ringikujuline sissesõidutee, mille ümber paikneb vabakujuline park ning ringtee vastasküljel algselt kõrge kelpkatusega barokne aidahoone.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Harju maakonnas, Kiviloo külas, Jõelähtme jõe vahetus naabruses. Mõisa territooriumil asuvad ka kaitse all olevad Kiviloo piiskopilinnuse varemed.

Mälestise ajalugu

Kiviloo mõis asub endise Kiviloo linnuse vahetus läheduses. Linnus sai Liivi sõja ajal tugevasti kannatada ning sõja järgselt planeeriti linnus ümber elamuks, mida kinnitab 1692. aastast säilinud mõisa plaan. Sellel plaanil on linnuse kohale märgitud härrastemaja. Alates 1839. aastast kuni mõisa riigistamiseni kuulus Kiviloo mõis Stackelbergide perekonnale. 1905. aastal põles maha eksisteerinud puidust mõisamaja, mille asemele ehitati 1906. aastal uus mõisa peahoone. Härrastemaja on tänaseks säilinud esialgses mahus, v.a pööningukorrus, mis on osaliselt välja ehitatud. Sisekujundus on ümberehituste käigus hävinud.

Allikad

Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon (kolmes köites) Köide I, nr 1-50. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal
Pihlak, Silvi (2003). Muinsuskaitse eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5228
Taras, heiki (20039. Kiviloo mõisa peahoone reg nr 2943 põhiprojekt. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-12479