Mälestise nimi Kiviloo mõisa park, 19.-20.saj.

Seisund: hooldamata

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Kiviloo mõisa park on piirkonna ühe ilmekama mõisa pargi iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Kiviloo mõisa park on suur ning mitmeosaline, mille piiridesse jäävad ka viljapuuaiad. Pargi üldpind on 11,3 ha. Pargi suunas kulgeb peahoone keskosale orienteeritud lehtpuuallee. Pargi esiosa moodustab nelinurkne ala, mida ääristavad kõrvalhooned. Pargis kasvavatest puuliikideks on nii leht- kui ka okaspuud. Mõisa peahoonest lõunasse jääb avar pargi ja aiaala, kus asetseb kaitsealune Kiviloo piiskopilinnuse vare ja teda piirav muldvall. Pargi põhiosa moodustab aga suurem kanalite ja saartega liigendatud ala.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Harju maakonnas, Kiviloo külas, Jõelähtme jõe ääres, ümbritsedes Kiviloo mõisa peahoonet.

Mälestise ajalugu

Kiviloo mõis asub endise Kiviloo linnuse vahetus läheduses. Alates 1839. aastast kuni mõisa riigistamiseni kuulus Kiviloo mõis Stackelbergide perekonnale. Mõisa park rajati vabakujuliselt mõisa peahoone ümber 19.-20. sajandil.

Allikad

Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon (kolmes köites) Köide I, nr 1-50. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal
Pihlak, Silvi (2003). Muinsuskaitse eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5228