Mälestise nimi Kiviloo mõisa valitsejamaja, 20.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Ajastu hoonetüübi näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Väike, historitsistlik, ühekorruseline krohvitud kivihoone, kaetud eterniit viilkatusega. Katusekorrus osaliselt väljaehitatud, keskel vintskap. Avad raamistatud ja nurgad dekoratiivsete krohviraamistustega, katuseääre all dekoratiivkarniis.

Mälestise kirjeldus

Kiviloo mõisa valitsejamaja on peahoonega samaaegne ja samas stiilis, ehitusajaga 20.sajandi algus. Hoone on ühekorruseline, väike, historitsistlikus stiilis. Punasest tellisest seinad on kaetud lubikrohviga. Viilkatus on eterniitkattega. Osaliselt väljaehitatud vintskapiga. Avade raamistused ja nurgad on dekoratiivsete krohviraamistustega. Hoone katusekorrusel on 4 tuba. Peafassaadi katusesse on ehitatud pultkatusega uuk, hilisem ehitus ehk. Katuse räästa all on lihtne krohvvöö, mida toetavad hammaslõikelised T-kujulised konsoolid. Kaarakende jauste äärised on peahoonega sarnased. Katusel kõrged korstnad, kõrged piibud, kaetud viilkatusega ja omavad suitsuavasid.

Läbisadude ja vajumiste tõttu on müüristikus irded, niiskuskahjustused. Avatäited suuremlt algsed. osaliselt on säilinud metallümbrisega ahjud, pottkividest ahi.

Väärtuslikud detailid: rosett ühes ruumis, metallkestas ahjud, pottkividest ahi, räästa- ja kelbakarniisid, saelõikelised sarikate otsad, peegelvõlvlaed, laiad põrandalauad, aknaraamid sulustega, siseuksed sulustega, I ja II korruse vaheline trpp, korstnapitsid, küttekollete puhastusluugid,

Ehitatud 20.s. algul