Mälestise nimi Saku mõisa peahoone, 1830.a.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Tegemist on silmapaistva hilisklassitsistliku mõisahoone näitega Eestis.

Mälestise kirjeldus

Pikliku ristkülikukujulise põhiplaaniga, pea- ja mezzaninokorruse ning keldriga krohvitud kivihoone. Kaetud kelpkatusega. Fassaade liigendavad nelja kauni komposiitkapiteeliga sambaga lai portikus, joonia sammastega kujundatud korruseid läbivad kolmikaknad, vähe-eenduvad risaliidid ja dekoratiivfriisid mis on kõrgeväärtuslikud nii motiividelt kui teostuselt (pärinevad tõenäoliselt Peterburi töökodadst) Seda täiendab nikerddekooriga (rosetid, pärjad, draperiid jm.) peauks. Ruumide anfilaadis tõuseb esile 8-kandilisena kujundatud vestibüül maja keskel. Pidusaali pääseb läbi vahesalongi vestibüüli O-küljel, kus hilsema lisandina on erilaadne tammeuks, neorenessanssraamistuses tahvlitel ja supraportil põletustehnikas lille- ja figuraalkompositsioonid ning neorenessanss-stiilis kahhelahi. Saali pidulikus, lopsakate akantusmotiividega kujunduses on oluline osa ümarsammastel, mille taga on saali avardavad kõrvalsalongid. Enamik laemaaligutest peakorruse ruumides on 19.s. lõpust. Hoone restaureeriti 1960-84 (arh -d T. Böckler ja U.Arike, sisekuj. L.Pärtelpoeg.) (EA; arh. mälestise pass, 1982)

Mälestise ajalugu

Ehitatud aastatel 1825-30, projekteerinud arhitekt C.Rossi. Tartu Ülikooli teadlase phD Alar Läänelaiu teostatud uuringu (2008) põhjal on peahoone ehitusajaks ca 1815. Aruannet vt Arhiivimaterjalid.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates