Mälestise nimi Ääsmäe mõisa ait-kuivati, 18.-20. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi kuulunud majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Ait-kuivati on ühekorruseline, hiljem täisehitatud katusekorrusega poolkelpkatusega paekivihoone. Algsed avad on hilisemate ümberehituste käigus muudetud. I korrusel on säilinud võlvlaed ja algsed seinaniššid. Üldseisukord: avariiline.

Mälestise ajalugu

Peahoone on ehitatud 1780ndatel aastatel, mil mõisa omanikuks oli Ebbe Ludwig von Toll. Võib arvata, et sümmeetriliselt paraadõue ümber koondunud kõrvalhooned rajati härrastemajaga üheaegselt.

Vt skeemi.