Mälestise nimi Ääsmäe mõisa park, 18.-20. saj

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mõisakompleksi kuuluv 18. lõpu pargi tüüpiline näide.

Kirjeldus

Park on kui väikene oaas keset lagedat põllumajandusmaastikku. Tolle aja regulaarsele ülesehitusele tüüpiliselt, kus härrastemajaga sümmeetriliselt kahel pool paiknesid suuremad kõrvalhooned, on lahendatud ka härrastemaja esine, lageda ovaalse muruväljakuna, et rõhutatult välja tuua uhket härrastemaja . Selleni toob alleega ääristatud sissesõidutee.
19.s. II poolel on parki ajastule vastavalt ümberkujundatud, istutades esiväljaku ümbrusse vabakujunduslikke puu- ja põõsarühme, kuid säilitades üldjoontes lageda rondeeli.
Ka härrastemaja tagune oli, maastiku looduslikkust ära kasutades, kujundatud regulaarstiilis ja terrassidena. Kahjuks pole selleks tänaseks säilinud eriti palju. Pargi tagaosas asunud vabakujuline tiik on nüüdseks kuivanud.
Pargi taimestik on suhteliselt liigivaene. Valdavalt kasvavad siin saared, vahtrad, sanglepad, jalakad.

Rajatud 18.s. lõpul. täiendusistutused ka järgnevatel sajanditel.

Vt skeemi.